Aloitin ihonhoidon 13-vuotiaana.
Täysin oma-aloitteisesti, en muista saaneeni siihen mitään erikoisempia neuvoja tai kehoituksia. Olisikohan se saanut alkunsa, kun yläaste ikäisenä aloin käyttämään meikkivoidetta ja ripsiväriä. Luultavasti joitain ihonhoitovinkkejä luin Mix- ja Suosikki -lehdistä ja mitä silloin nyt nuorille oli kioskilla myytävänä.
Muistan vieläkin, mitä tuotteita silloin, 25 vuotta sitten tuli käytettyä, sillä käytin samoja pitkälle aikuisuuteen asti.
Kävin ostamassa marketista puhdistusgeelin ja kasvovoidetta.
Ja nyt kun mietin, niin en mitenkään voinut saada neuvoja näiden tuotteiden ostamiseen, sillä olen vasta itse ollessani yli kolmekymppinen saanut äitini luopumaan saippuan käytöstä kasvojen pesemisessä.
Mutta sanoisin, että aika hyvin 13-vuotiaalta, jolla ei ollut Youtuben tai netin ihmeellistä maailmaa ohjeistuksia antamassa.
Itselläni on ollut ihan lapsesta asti Keratosis pilaris, häiriö ihon toiminnassa, joka siis tarkoittaa sitä, että niin vartalon iholla kuin itselläni myös kasvoissa on karhealta tuntuvia, punoittavia pieniä näppyjä. Kasvot näyttävät melko kirjavilta ilman meikkivoidetta.
Tässä ihon toiminnan häiriössä, keratiinia kertyy karvatuppien suuaukkoihin, mikä tukkii ne ja johtaa näihin punoittaviin näppyihin iholla. Iho on myös usein kuiva, mikäli ihossa on tällainen häiriö. Ongelma on lähinnä kosmeettinen, enkä itse ole aikuisiällä asiaa enää kokenut ongelmaksi, teininä tämä tietysti oli häiritsevää ja haaveilin, että kunpa minullakin olisi tasaisen värinen ja tuntuinen iho.
Luulen, että tämä on vaikuttanut suuresti kiinnostukseeni ihon hyvinvointiin ja sen hoitamiseen. Olen “joutunut” rasvailemaan ja kiinnittämään huomiota ihooni jo lapsesta saakka.
Kehitin siis jo nuorena itselleni joka aamuisen ja iltaisen ihonhoitorutiinin, joka on jatkunut siitä lähtien joka päivä, toki tuotteiden määrä on hiukan lisääntynyt sekä tuotteiden laatu ja merkit muuttuneet.
Joka tapauksessa, kuulen usein asiakkailtani, että “kun ei ole aikaa”, “väsyttää illalla” ja kun “ei ole muodostunut sellaista rutiinia” ihonhoitoon, niin sen aloittaminen tuntuu vaikealta ja joskus jopa turhalta.
Ja sen vaikeuden ymmärrän täysin.
Itse myös kamppailin äitiyslomani aikana ensimmäistä kertaa iltaisin, että kun “ei vaan jaksaisi, eikö voi mennä suoraan nukkumaan”.
Ratkaisin asian niin, että joko pyyhkäisin kasvot kasvovedellä ja laitoin seerumin tai pelkän voiteen päälle. Ja jos en jaksanut edes pyyhkäistä kasvoja, suihkuttelin vain kasvovettä kosteudeksi kasvoille. Joskus kun kasvovoide oli loppu, siihen kelpasi jopa vartalovoide. En toki vartalovoidetta suosittele kasvoille, mutta kun jotain kosteutta oli pakko saada!
Ei tullut täysin puhdasta, sinne jäivät päivän liat, mutta teinpä ainakin jotain ja heti oli parempi olo. Toki jos joskus äitiyslomalla meikkivoidetta käytin, silloin jopa väsyneenä puhdistin kasvot ensin puhdistustuotteella. Sen verran kolkutti takaraivossa, että meikkivoide kasvoilla ei pysty mennä sänkyyn.
Ja ennen kaikkea, koska se on minulle rutiini. En pysty olla ilman sitä, vaikka en täydellisesti asiaa aina suorittaisikaan.
Ihonhoidon ei tarvitse olla vaikeaa, monimutkaista, aikaa vievää (se on oikeasti todella nopea tehdä, sanoisin, että 2-4 min. illalla).
13-vuotias minä teki silloin ihan oikein, kun ostin sen puhdistusgeelin ja kasvovoiteen. Nuori iho ei tarvitse sen enempää. Toki jos olisin silloin tiennyt, olisin voinut vielä ostaa kasvoveden ja puhdistusgeelin sijasta käyttää jotain omalle iholleni parempaa, sillä muistan sen geelin kuivattaneen jo muutenkin kuivaa ihoani.
Jo kahdella tuotteella voit aloittaa oman rutiinisi. Kunhan ne ovat oikeanlaiset juuri sinun ihollesi. Iho tarvitsee puhdistusta, kosteutusta ja suojaa.
Alla kuva päivittäisestä perusihonhoidosta. Voit illalla aloittaa kohdasta 1 ja aamulla kohdasta 2, riippuen tietysti kaipaako ihosi aamuisinkin puhdistuksen.
Ja mikäli steppejä tuntuu olevan alkuun liian paljon, voit aloittaa ihonhoidon oikeanlaisen puhdistustuotteen käytöllä ja kosteusvoiteella.
Jos tämä tuntuu hankalalta, itse kosmetologina enemmän kuin mielelläni annan asiakkaille ihonhoidonohjausta ja neuvon tuotteiden käytön osalta. Ihonhoidon ammattilaisilta voit aina kysyä apua.
Ajattelinkin avata ja syventää tulevissa blogipostauksissa enemmän, millaiset tuotteet ovat eri ihotyypeille sopivimpia. Myös ikä vaikuttaa siihen, miten ihoa tulisi hoitaa.
Nuorta ihoa hoidetaan eri tavalla kuin ikääntyneempää eikä se tarvitse esimerkiksi anti-age tuotteita.
Rutiineista vielä sen verran, että on helpompi aloittaa uusi tapa, kun sen tekee itselleen mahdollisimman helpoksi, eli ennakoi. Voit laittaa ihonhoitotuotteet näkyville kylpyhuoneessa, ihan käden ulottuville.
Ne muistuttavat siinä, että otat pienen hetken illalla ja aamulla itsellesi. Myös iho tarvitsee aikaa ja noin kuukaudessa iho uudistuu, joten noin kuukaudessa näet tuloksia, joita oikeanlainen ihonhoito saa aikaan.
Tämän hetkinen ihonhoitorutiini koostuu aamuisin nopeasta pyyhkäisystä kasvovedellä, seerumista ja kosteusvoiteesta. Iltaisin muuten sama, mutta puhdistan kasvot ensin puhdistusbalmilla ja kerrostan kasvovettä enemmän kasvoille, (suomeksi läträän sillä ihan kunnolla), laitan seerumin ja kosteusvoiteen.
Haluaisitko postauksen minun lempituotteistani?
Onko sinulla oma ihonhoitorutiinisi? Jos ei, miksi aloittaminen tuntuu vaikealta? Ja saa laittaa ehdotuksia, mistä aiheista toivoisit minun blogissani kirjoittavan 🙂
-Mariia